Background

entry image
Esencijalna ulja uz koja ćete produžiti leto

Esencijalno ulje ruzmarina godinama postaje sve popularnije i to sa razlogom. Njegova redovna utiče blagotvorno po ceo organizam. Kako smo svi različiti, neophodno je zaista se upoznati sa ovim esencijalnim uljem pre same upotrebe. U ovom članku ćete moći pročitati sve vezano za esencijalno ulje ruzmarina.

 Šta je esencijalno ulje ruzmarina?

Esencijalno ulje ruzmarina zajedno sa lavandom, bosiljkom, mirom i žalfijom pripada grupi biljaka sa meditarnskog područja.

Ulje se dobija tako što se izdvaja iz listova ruzmarina. Pored esencijalnog ulja koristi se još u mnoge svrhe poput kulinarskog začina, različitih ceremonija i običaja,  kozmetičkim i lekovitim proizvodima. Stari Rimljani su ga često koristili u verskim ceremonijama i pridavali mu velik značaj, a drevna egipatska civilizacija ga je koristila kao tamjan.

Esencijalno ulje ruzmarina ima širok spektar upotrebe baš zbog brojnih pozitivnih efekata. Ima široku upotrebu i u medicinskoj industriji kao dodatak mnogim preparatima. Za šta je sve korisno esencijalno ulje ruzmarina?

 Umiruje digestivne probleme

Esencijalno ulje će vam olakšati napetost u stomaku ukoliko imate problema sa nadimanjem ili stomačnim grčevima. Takođe će vam pomoći za detoksikaciju jetre i u procesu varenja reguliše žuč i cirkulaciju krvi što je korisno za apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Listovi ruzmarina se često dodaju kao dodaci hrani, pogotovo jelima od mesa jer, pored prelepog ukusa, pomaže i pri varenju.

 Nega kose

Mnogi preparati i šamponi za kosu u sebi sadrže ulje ruzmarina. Redovna upotreba ovog ulja blagotvorno deluje na kosu, jača dlaku i stimuliše folikule čineći da kosa raste duže i bude snažnija. Iako esencijalno ulje nije lek i ne „leči“ ćelavost, preporučuje se da muškarci kojima opada kosa nanose esencijalno ulje ruzmarina kako bi usporili opadanje kose. Ukoliko imate problema sa peruti ili suvom kožom glave redovno nanosite esencijalno ulje ruzmarina kao dodatak šamponu ili losionu jer ono hrani kako kožu tako i dlaku.

Poboljšava cirkulaciju

Esencijalno ulje ruzmarina može da vam poboljša cirkulaciju ukoliko se nanosi masiranjem ili blagim utrljavanjem na kožu. Veoma je prijatnog mirisa i blagotvornog uticaja tako da će vam pomoći da se opustite dok uživate u masaži.

 Nega kože

Iako se mnogo više koristi u negovanju kose nego kože, neizbežan je uticaj esencijalnog ulja ruzmarina na samu kožu. Ono ima antimikrobne i antiseptičke osobine koje mogu biti korisne prilikom problema sa dermatitisom, masnom kožom i ekcemima. Ukoliko ga nanosite redovno, esencijalno ulje ruzmarina daje koži prekopotrebnu vlažnost i sjaj.

 Poboljšava kognitivnu funkciju

Esencijalno ulje ruzmarina je izvrsna hrana za mozak. Često ga koriste studenti i učenici prilikom pripreme za ispit jer blagotvorno utiče na koncentraciju, samim tim povećava efikasnost učenja. Zbog toga što ulje ruzmarina stimuliše mentalne aktivnosti ono će imati pozitivan efekat na osobe koje imaju problema sa depresijom, zaboravljanjem ili jakim mentalnim zamorima.

 Redukuje stres

Dokazano je da ruzmarin smanjuje nivo kortizola u pljuvački. Kortizol je jedan od glavnih stresnih hormona koji se oslobođaju usled jake reakcije tela tokom straha. Visok nivo stresa u telu može da izazove mnoge probleme poput hormonskog disbalansa ili može da uspori metabolizam. Redovnom upotrebom esencijalnog ulja ruzmarina smanjujete šanse da se pojave veći problemi.

 Jača imuni sistem

Antioksidanti su veoma značajno oružje koje naše telo koristi u borbi protiv raznih infekcija i bolesti. Hrana koja u sebi sadrži puno antioksidanata je uvek korisna za nas, a esencijalno ulje ruzmarina sadrži puno antioksidanata te može da bude korisno u borbi protiv raznih bolesti koje nastaju usled pada imuniteta.

 Ukljanja loš miris

Zbog svoje lepe arome, esencijalno ulje ruzmarina je odlično za inhalaciju. Zato se koristi i kao osveživač za prostorije, u kozmetičkim preparatima, uljima za kupanje, svećama i parfemima. Udisanjem ovog ulja ne samo da će vam biti prijatno za čulo mirisa nego će i povećati mentalnu energiju i očistiti raspiratorni trakt.

Esencijalno ulje ruzmarina nosi sa sobom pregršt pozitivnih efekata na celokupno zdravlje i raspoloženje čoveka, a redovnom upotrebom ćete se sigurno osećati bolje. Pre nego što krenete sa redovnom upotrebom ulja uvek je dobro konsultovati se sa stručnjakom i pažljivo posmatrati reakcije tela jer je svaki organizam drugačiji i bitno je dobro ga poznavati.