Background

entry image
Esencijalna ulja uz koja ćete produžiti leto

O sauni i njenim pozitivnim uticajima na celokupno zdravlje čoveka možemo da posvetimo nekoliko članaka. Koriste je svi, od starijih osoba sa zdravstvenim problemima do profesionalnih sportista kojima sauna pomaže pri postizanju vrhunskih rezultata. Odličan način da očistite vaše telo, otvorite pore i praktično omogućite koži da „prodiše“.

 

Esencijalna ulja u sauni daju dodatnu aromu, a uz kvalitetan odabir ulja, ona mogu blagotvorno uticati na vaš organizam dok ste u sauni. Koja su to esencijalna ulja koja se koriste u sauni?

Eukaliptus

Ovo osvežavajuće esencijalno ulje pomoći će vam da se opustite i mirno dišete u sauni. Ukoliko imate problema sa disanjem, esencijalno ulje eukaliptusa će imati pozitivan uticaj. Ono takođe ima antibakterijsko dejstvo tako da će prostorija biti čistija i manja je verovatnoća za prehladom i sličnim bolestima.

Menta

Esencijalno ulje mente će vam podići raspoloženje i celokupnu energiju. Ukoliko imate problema sa buđenjem ujutru ili ukoliko mislite da niste dovoljno fokusirani na svom poslu, stavite nekoliko kapi esencijalnog ulja mente u saunu. Menta ima veoma blagotvoran uticaj na mučnine i probleme sa stomakom, tako da će vam nekoliko kapi mente zaista prijati i učiniti da se osećate bolje.

Bor

Za ljude koji imaju problema sa glavoboljama esencijalno ulje bora može da pomogne. Osvežiće vas i njegova aroma će podsetiti na prelepe četinarske šume. Takođe ukoliko imate upalu mišića ili slične probleme ovo ulje će imati pozitivan uticaj na vaše telo.

Lavanda

Esencijalno ulje lavande je toliko popularno i kvalitetno da se koristi praktično svuda. Tako ga i možete koristiti u sauni. Opuštajući mirisi će vam pomoći ukoliko imate problema sa glavoboljama, koncentracijom ili prehladom. Veoma je korisna i blagotvorna pa vam toplo preporučujem par kapi u sauni kako biste se osećali bolje i opuštenije.

Đumbir

Ovo esencijalno ulje nosi sa sobom nekoliko benefita po vaš organizam. Zbog svoje osvežavajuće arome učiniće vam saunu mnogo prijatnijom, a samim tim će imati i blagotvoran uticaj na disajne kanale, pozitivno će uticati na vas u koliko ste anksiozni i pomoći će vam da se opustite i umirite.

Limeta

Ukoliko želite da osvežite saunu, esencijalno ulje limete će biti jedan od prvih izbora. Iako ima čarobnu aromu, ovo esencijalno ulje ima i antibakterijsku sposobnost tako da će pored osvežavajuće arome doneti i pozitivan uticaj na vaš organizam.

Grejpfrut

Esencijalno ulje grejpa je još jedno od esencijalnih ulja čija će vam aroma ulepšati boravak u sauni.  Miris ovog mediteranskog voća će vas ne samo oraspoložiti nego će i pomoći pri boljoj koncentraciji i pomoći će vam da se opustite i fokusirate.

 

Sauna je svakako zdrav izbor, a kombinacijom esnecijalnih ulja može da bude savršeno iskustvo koje nosi i mnoge benefite. Ukoliko imate više iskustva sa uljima slobodno probajte sami da eksperimentišete i nađete savršenu aromu za vaše vreme u sauni, a ukoliko ste novi u svetu aroma terapije slobodno isprobajte ove kombinacije. Vremenom ćete ionako sami početi da kombinujete ulja kako vam najviše odgovara.